Collageen in het lichaam

Collageen ondersteunt ons weefsel, organen en vitale functies en het geeft ons lichaam de noodzakelijke stevigheid. Collageen in het weefsel van het menselijk lichaam ‘is de lijm die ons gestel samenhoudt’.

Helaas wordt de aanmaak van dit collageen eiwit door het verouderingsproces en onze huidige levensstijl (o.a. luchtvervuiling, stress, alcolhol, ongezonde voeding enz.) negatief beïnvloedt.

Dit ondermijnt onze gezondheid en maakt ons lichaam kwetsbaar en vatbaar voor ziektes.

Collageen en botten

Osteo-articulaire aandoeningen vertegenwoordigen 50% van de chronische ziekten bij mensen boven de 60 jaar.na een trauma, blessure of een ziekte als artritis.

Type I  collageen is het ‘cement’ en ondersteunt de mineralen die de botten herstellen. Een tekort aan collageen type I maakt de botten zwakker waardoor zij gemakkelijker breken. Osteoporose is een progressieve ziekte. De botten van de heupen, polsen, ruggengraat breken het vaakst. Helaas tonen studies aan, dat 25% van de mensen die een heup gebroken hebben, binnen een jaar overlijden.

Collageen en kraakbeen

Kraakbeen bestaat voor 70% uit collageen. Kraakbeen komt in vele vormen voor en dempt de impact van bewegingen. Kraakbeen is levend weefsel en kan vernietigd worden na een trauma, blessure of een ziekte als artritis. Te weinig kraakbeen zorgt voor een langzamer en slechter herstel, frictie tussen de botten, pijn en beperking van de gewrichtsmobiliteit.

Collageen en gewrichtsbanden

De gewrichtsbanden hechten de botten aan de gewrichten. Wanneer deze banden niet meer voldoende collageen bevatten resulteert dat in een stijf gevoel in de gewrichten. Enkels, knieën en polsen zijn hiervoor het meest kwetsbaar vanwege verrekking en scheuren van deze banden. Met pijn, zwelling en bewegingsmoeilijkheden als gevolg. 

Collageen en pezen

Pezen bestaan voor meer dan 95% uit collageen. Daarom wordt het functioneren van deze pezen direct aangetast wanneer het collageen in de pezen afneemt. De pezen verbinden de spieren aan het bot en brengen de spierkracht over. Een bekend probleem zijn tendinopathieën (tendinitis of peesontstekingen) en bursitis (slijmbeursontsteking – reumatische aandoening). Ook met het ouder worden verliezen we kracht en wordt bewegen moeilijker door het verlies van collageen. Collageen draagt bij aan de structuur en de kracht van de pezen.

Collageen en spieren

Spieren bepalen zo’n 40% van ons lichaamsgewicht. Dit weefsel is rijk aan collageen. Gezien het feit dat de productie van collageen afneemt met de jaren, worden de spieren als geheel slapper. Een voorbeeld van spierproblemen gerelateerd aan de afname van collageen is fibromyalgie. Door gebrek aan kennis en specifieke biochemische markers is het moeilijk om fibromyalgie vast te stellen. Echter, mensen die lijden aan deze aandoening hebben een gebrek aan collageen. Klinische studies hebben aangetoond dat bij mensen die gehydrolyseerd collageen zijn gaan slikken voor een periode van 2 tot 15 jaar, de pijn aanzienlijk is verminderd.

Collageen en de huid

De huid bestaat voor zo’n 90% uit collageen. Met de veroudering neemt de productie van collageen af waardoor de huid droger en dunner wordt, wat leidt tot rimpels. Omdat de huid minder gezond is zal deze gemakkelijker rimpels en ouderdomsvlekken ontwikkelen en infecties oplopen omdat zij niet meer in staat is ons te beschermen tegen bacteriën en virussen.

Collageen en slaap

Het regeneratieproces van het lichaam is het meest optimaal tijdens de Alpha-fase van de slaap. Gedurende deze eerste fase is ons systeem op zoek naar beschikbaar collageen aminozuur en andere voedingsstoffen om ze om te zetten naar essentiële elementen van ons lichaam.